Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
webmaster
Valutazione attuale: / 3
ScarsoOttimo 

Prije neki dan, usred ove velike, zadnje krize, usred stvaranja triliona i triliona novih dolara doslovce iz ničega, Ben Shalome Bernanke nam poručuje: "Veća proizvodnja, više rada i veća potrošnja, pokrenut će ekonomiju i izvući nas iz krize"!
Velika je uzbuna u Federalnim Rezervama oko predloženog novog zakona koji ima većinu u Kongresu, a omogućuje političku kontrolu do sada neovisne centralne banke, koja je navedimo i to, u privatnom vlasništvu.
Kao i drugdje u svijetu, i u Hrvatskoj se po svim medijima najavljuje da kriza prolazi.
Burze rastu, Wall Street je ponovo proradio, sve je super osim što gubi novac.
Ne bilo kakav i bilo čiji novac. Novac poreznih obveznika!

Jedini kojima je krenulo na bolje, šačica propalih brokera, su oni koji će ovih dana primiti rekordno visoke bonuse kao nagradu što su uništili svijet. Na globalnom nivou, čini se da su ipak ostavili nešto i za nas, nova obavezna cijepljenja.
Čini se kako nikoga ne zanima činjenica da komercijalne banke u ovom trenutku posuđuju novac za sebe po kamatama od skoro 0%, a onda ga daju nama po kamatama i do 30%.

Ili ipak ne?

U Hondurasu, digla se velika frka oko banana Chiquita.
Banane su naime veoma važan faktor za tu zemlju. Demokratski izabrana vlada predsjednika Manuel Zelaya-e, povisila je plafon najnižeg mogućeg osobnog dohotka za 60%.
Prošla su samo dva tjedna, i vojska je srušila vladu. Je li ovo povezano sa velikim naporima koje su uložile multinacionalne kompanije da se povuče zakon o minimalnom osobnom dohotku, za sada nije poznato. Poznato je samo da se Chiquita obratila za pomoć obratila ustanovi "Honduras National Business Council" kako bi se na vrijeme zaustavili uzroci, bog te pito čega osim Kalimerove nepravde.

Inače, plantaže banana Chiquita se opisuju kao koncentracijski logori. Radno vrijeme je od 6.30 ujutro, do 19.00 navečer.
Radničke ruke gore u gumenim rukavicama na visokim temepraturama.
Mnogi od njih imaju samo 14 godina.
Pod vodstvom Sam "Banana Man" Zemurray-a, Chiquita posluje s bananama od početka 20 stoljeća.
Zemurray je jednom prilikom izjavio: "U Hondurasu, jedan magarac je skuplji od jednog člana parlamenta".
Još je od dvadesetih godina prošlog vijeka Honduras počeo ovisiti o milosti i nemilosti ove velike tvrtke.

Sigurno poznajete izraz "Banana Republika".
1904 godine, iskovao ga je humorist O.Henry povezujući ponašanje kompanije "United Fruit Company and United Brands" (Chiquita) sa problemima Hondurasa.

1990-ih, kako bi smirila zahtjeve za progresom koje donosi moderan život, kompanija se ujedinila sa ekstremnim desničarima zbog zaštite svojih interesa.
Platila je to osoblje više od milion dolara. 2007 godine, Chiquita je pak isplatila 25 miliona dolara kako bi se zaboravila američka istraga o tim isplatama.
Tako je Chiquita imala čast postati prvom multinacionalnom kompanijom koju se optužilo za suradnju sa terorističkim orgaznizacijama.
Slično onome na Kosovu sa drogom, i u ovu je tužnu priču upetljan i Bill Clinton.Veliki bankrot.
Je li vam poznat ovaj izraz?
Sudeći po medijima i događajima iz Hrvatske, mala je vjerovatnost da za njega nikad niste čuli.
Sve smo dugove prebacili na, i ostavili našoj djeci.
Naše djeca međutim neće htjeti plaćati kamate na bedastoće u koje su ih uvrnuti roditelji uvukli.


.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 4009 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum